Gyűjtemények – Kiállítások

A Tájházban állandó jelleggel megtekinthető a Néprajzi Gyűjtemény legtöbb darabja, valamint a falakon körben elhelyezett régi családi fotók. A vitrinekben pedig régi iratok, dokumentumok láthatók.

A gyűjtemény részét képező tárgyakat a Német Nemzetiségi Önkormányzat felhívására hozták a helyi lakosok. Nagyon sokan ajándékoztak a közgyűjteménybe régi bútorokat, használati tárgyakat, dokumentumokat, korhű ruhákat.

KIÁLLÍTÁSOK

Állandó kiállításunk

A Bechtold-család egykori lakóházában egy szépen berendezett “tiszta szoba” és konyha várja a látogatókat. A bútorzat 19-20. századi, az asztalon hímzett terítő, a stelázsit is hímzett csík díszíti. Az asztal körül hokedlik, oldalt kis sámli. A tipikus kétajtós szekrényeken kívül egy díszes sublót is látható. A szekrényekben régi ágyneműk, ingek, fehérneműk, blúzok, szoknyák, kabátok kaptak helyet. Van itt bölcső is pólyával, és egy gyönyörű fonott babakocsi.
A konyhában evőeszközök, tányérok, poharak, díszes tálak kaptak helyet a szépen felújított konyhaszekrényben, a stelázsin mázas köcsögök sorakoznak, réges-régi szódásüveg, sótartó és egyéb apróságok, a vizespad alatt hurkatöltő és egy nagy passzírozó.
A időutazás élményét korabeli ruhákba öltöztetett babák teszik teljessé.

A TÁJHÁZ GYŰJTEMÉNYEI

A BIATORBÁGYI KRÓNIKA ÍRÁSAI